Wyznacz n z równania
DziaDzia: | | | | | |
Mam problem nie wiem jak to ugryźć | − | = 0 |
| | | |
Trzeba wyznaczyc n z rownania... od czego zaczac... w ogole jak to zrobic...
17 wrz 18:23
piotrek: | n! | | n! | |
| − |
| = 0 |
| (n−3)!*3! | | (n−4)!*4! | |
| (n−3)!(n−2)(n−1)n | | (n−4)!(n−3)(n−2)(n−1)n | |
| − |
| = 0 /*24 |
| (n−3)!*6 | | (n−4)!*24 | |
n
4 − 10n
3 +23n
2 −14n = 0
n
4 −n
3 −9n
3 +9n
2 +14n
2 −14n =0
n
3(n−1)−9n
2(n−1)+14n(n−1) =0
(n
3−9n
2+14n)(n−1)=0
(n
3−2n
2−7n
2+14n)(n−1) = [n
2(n−2) − 7n(n−2)](n−1) = (n
2−7n)(n−2)(n−1)=n(n−7)(n−2)(n−1)
n(n−7)(n−2)(n−1)=0
n=0 v n=7 v n=2 v n=1
odp. n=7
17 wrz 18:52
Eta:
He, he ...prosto

z takiej własności:
więc k = 3 to: n−k = 4 => n −3 = 4 => n = 7
bo
| | | | 7! | |
sprawdzenie | = |
| = 35
|
| | | 3!*4! | |
czyli ta sama wartość:
35
17 wrz 18:56
17 wrz 18:58
Eta:
jeżeli już tak koniecznie chcesz? to tak:
| (n −3)!*( n−2)( n−1)*n | | (n −4)!*( n−3)( n−2)(n−1)*n | |
| = |
|
|
| 6*( n−3)! | | 24*( n−4)! | |
skracamy dzieląc przez ( n−2)(n−1)*n , i skracając ( n−3)! i ( n −4)!
6(n −3) =24 / :6
zatem: (n −3) = 4 =>
n = 7
17 wrz 19:08