Dominik: znacie moze jakis program, ktory jest w stanie zaznaczyc na rysunku zbiory typu:
{(x,y)∊ℛ2 | (x + y = 0) ⇒ ((x − 3)2 + (y − 3)2 < 2)}
moze byc i wolfram, chociaz nie mam zielonego pojecia co nalezaloby do niego wpisac.
18 maj 21:10
Mila:

(x + y = 0), ((x − 3)
2 + (y − 3)
2 < 2) tak wpisz do wolfram
zbiory rozłączne
18 maj 21:29
Dominik: ale tam jest implikacja. wydaje mi sie, ze jest prawdziwa dla wszystkich punktow plaszczyzny z
wylaczeniem tych, ktore zawieraja sie w prostej o rownaniu x + y = 0.
mam trudniejsze przyklady, na ktore sklada sie kilka implikacji, negacje, alternatywy,
koniunkcje − czego dusza zapragnie. chcialbym jakos moc sprawdzic, czy dobrze rozwiazuje
zadania.
18 maj 21:44
vitek1980: polecam winplot. fajne narzędzie do wykresów
18 maj 21:45
Dominik: vitek − dzieki, sciagnalem. masz moze pomysl jak wprowadzic tam taki zbior?
18 maj 21:47
Dominik: Mila, po wpisaniu tego co mi podalas wolfram rysuje raczej zbior
{(x,y)∊ℛ2 | (x + y = 0) ∧ ((x − 3)2 + (y − 3)2 < 2)}
18 maj 21:54
Mila: Dominik, nie znam treści zadania, trudno mi coś powiedzieć.
Z jakiego działu te zadania?
18 maj 22:53
Dominik: z podstaw matematyki na MIM UW. pierwsze 2 rozdzialy, do ktorych odnosza sie zadania dotycza
jezyka logiki matematycznej i zbiorow.
18 maj 22:56
18 maj 22:57
Dominik: podbijam
20 maj 12:36