Trygonometria - prośba o pomoc
pawel95: Witam ,kompletnie nie wiem jak zabrać się za takie zadanie :
Dane są punkty : A = ( sin α , − cos α ) , B = ( cos α , sin α ), gdzie α oznacza miarę pewnego
kąta. Oblicz | AB | i zbuduj w układzie współrzędnych kąt β taki,że
tg β =
Z góry dziękuje za pomoc
18 maj 20:17
ff: może tak:
A,B leżą na okręgu jednostkowym (||A|| = ||B|| = 1)
kąt k ∊ (0,2π) między nimi wynosi:
sin ( α − k ) = cos α
− cos( α − k ) = sin α
k = 32π
więc |AB| to podstawa trójkąta równobocznego o pozostałych bokach długości 1 i kącie 32π
w drugim niestety nie widzę za bardzo o co chodzi co jest przy cos ?
18 maj 20:41
Mila:
|AB|=√(cosα−sinα)2+(sinα+cos)2=
=√cos2α−2sinαcosα+sin2α+sin2α+2sinαcosα+cos2α=√2
|AB|=√2
No i nie wiem jaki argument dla cosinusa.
18 maj 21:19
ff: ale bzdury napisałem (chciałem znaleźć kąt pomiędzy wektorami A,B przez obrót B i zbudowanie
trójkąta równoramiennego) − czyli niepotrzebnie przekombiniowanie i w dodatku błędne
oczywiście sposób Mili jest tu najbardziej odpowiedni
18 maj 21:51