Zadanie
momo: Bardzo prosiłbym o wyjaśnienie, bo nie rozumiem tych obliczeń:
| 1 | | P(α+1,β) | | α | |
| ∫01 xα(1−x)β−1 dx = |
| = ... = |
| |
| P(α,β) | | P(α,β) | | α+β | |
Nie mogę wyłapać, czemu jest w liczniku α+1, a nie α, skoro
P(α,β) = ∫
01 x
α−1(1−x)
β−1 dx
18 maj 19:32
momo:
18 maj 19:41
momo:
18 maj 19:48
momo:
18 maj 19:54
momo:
18 maj 20:02
momo:
18 maj 20:06
ff: bo we wzorze na P(α,β) x jest do potęgi α−1
P(α+1,β) = ∫01 x(α−1+1)(1−x)β−1dx = ∫01 xα(1−x)β−1dx
18 maj 20:07
momo: Rozumiem, nawet sam tego by się nie domyślił.
Zastanawia mnie tylko, czemu akurat plus, a nie minus, tak jak pogrubiłeś z tym plusem x do
potęgi, a tam też jest minus:
P(α+1,β)=∫01x(α−1+1)(1−x)β−1dx
skoro tam jest również minus to wtedy byłoby P(α−1,β)?
czyli można napisać P(α+1,β) albo P(α−1,β)?
18 maj 20:13
ff: nie, to są różne wartości:
P(α,β) = ∫01 xα−1(1−x)β−1 dx
P(α+1,β) = ∫01 xα(1−x)β−1 dx
P(α−1,β) = ∫01 xα−2(1−x)β−1 dx
18 maj 20:18
momo: Aaaa no to już rozumiem. Wielkie dzięki za wyjaśnienie
18 maj 20:20
ff: niepotrzebnie zamieniłem kolejność − pogrubienie poprawne powinno być:
P(α+1,β) = ∫01 xα+1−1(1−x)β−1 dx
α jest dodatnie − nie zmienia znaku
18 maj 20:20
ff: no
18 maj 20:21
momo: znów mam drugi kolejny problem ze zrozumieniem, dotyczy tego samego zadania, chodzi mi o dalsze
obliczenia:
| P(α+1,β) | | δ(α+1)δ(β) | | δ(α+β) | |
| = |
| * |
| = |
| P(a,β) | | δ(α+β+1) | | δ(α)δ(β) | |
można skrócić δ(β), więc:
| | δ(α+1) | | δ(α+β) | |
= |
| * |
| , po tym |
| | δ(α+β+1) | | δ(α) | |
| | α | |
Nie mam pojęcia, jakim cudem ma wyjść |
| . |
| | α+β | |
| | δ(α)δ(β) | |
Podaję potrzebny wzór do tych obliczeń: P(α,β) = |
| |
| | δ(α+β) | |
18 maj 20:44
momo:
18 maj 20:51
momo:
18 maj 20:56
momo:
18 maj 21:03
momo:
18 maj 21:11
momo:
18 maj 21:18
momo:
18 maj 21:26
momo:
18 maj 21:42
momo:
18 maj 21:54
momo:
18 maj 22:02
momo:
18 maj 22:10
ff: tak będzie, jeżeli zachodzi własność:
czy tak jest?
18 maj 22:11
momo: hmm, nie rozumiem, mógłbyś jakoś to rozwinąć?
jeden szczegół, bo tutaj nie ma jak wstawić symbol dużej gammy, więc zastosowałem sigmę,
może to jest ważne
18 maj 22:16
ff: napisz mi może co to za wzory − wygląda mi na coś z prawdopodobieństwa − ale dziwnie kojarzy mi
się z funkcjami beta i gamma
18 maj 22:17
momo: Ok, to piszę od początku
18 maj 22:24
momo: *napiszę
18 maj 22:24
ff: teraz, gdy już wiemy, że δ to funkcja gamma, to : (nie widzę jak tu napisać symbol gammy)
δ(α+1) = α δ(α)
zatem
| δ(α+1) | | δ(α+β+1) | | δ(α+1) | | δ(α+β+1) | |
| |
| = |
| |
| |
| δ(α+β) | | δ(α) | | δ(α) | | δ(α+β) | |
18 maj 22:28
momo: Tak z prawdopodobieństwa, chodzi o wart. oczekiwaną.
| | 1 | |
f(x) = |
| xα−1(1−x)β−1, gdzie: |
| | P(α,β) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P(α,β) = ∫
01 x
α−1(1−x)
β−1 dx
δ − duża gamma, nie sigma
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obliczenia:
∫
01 xf(x)dx =
| | 1 | |
= |
| ∫01 x * xα−1(1−x)β−1 = |
| | P(α,β) | |
| | 1 | |
= |
| ∫01 xα(1−x)β−1 = |
| | P(α,β) | |
| | δ(α+1)δ(β) | | δ(α+β) | |
= |
| * |
| = |
| | δ(α+β+1) | | δ(α)δ(β) | |
| | δ(α+1) | | δ(α+β) | |
= |
| * |
| = |
| | δ(α+β+1) | | δ(α) | |
Tylko tyle. Dlaczego taki wynik mamy?
18 maj 22:32
ff: ech − pomieszały mi się licznik z mianownikiem, jeszcze raz:
| δ(α+1) | | δ(α+β) | |
| |
| |
| δ(α+β+1) | | δ(α) | |
| | δ(α+1) | | δ(α+β) | |
= |
| |
| |
| | δ(α) | | δ(α+β+1) | |
18 maj 22:32
momo: Ehh, już napisałeś

Ale dlaczego zamieniono miejsca w mianowniku? Można tak?
18 maj 22:33
ff: z własności funkcji gamma:
δ(α+1) = α δ(α)
18 maj 22:33
momo: Aaa rozumiem, dlaczego zamieniliśmy, tylko mam pytanie, skąd wiedziałeś, że:
18 maj 22:35
momo: Aaa rozumiem, przed chwilą sprawdziłem w necie własność funkcji gamma, to z tego wynika

W
porządku

Dziękuję za pomoc.
18 maj 22:40
ff: nie ma sprawy
18 maj 22:41