prośba o pomoc - fotoelektryka
Małgorzata: 1. Oblicz i podaj w eV energię:
a) chaotycznego ruchu drobin w temperaturze 300K (stała Bolzmana kb=1,38*10do −23 J/k);
b) fotonów promieniowania rentgenowskiego (lambda= 10 do −11m);
c) wewnętrzną elektronu(E=mc2), masa elektronu me=9,1*10 do −31kg.
2. Wiązka promieniowania elektromagnetycznego ma energię Ef=10MeV. Do jakiego zakresu widma
fal
elektromagnetycznych należy to promieniowanie?
3. Fotokatodę z sodu (praca wyjścia Wna= 2,3 eV) oświetlono światłem o długości fali
lambda=380nm. Elektrony przyspieszono następnie napięciem U=4,2 V.
a) oblicz energię kinetyczną fotoelektronów przy katodzie. Wyraź ją w elektronowoltach.
b) Oblicz energię kinetyczną wybitych i przyspieszonych elektronów przy anodzie.
c) Jaka byłaby energia kinetyczna elektronów przy anodzie, gdyby w doświadczeniu zmieniono
fotokatodę na miedzianą, dla której praca wyjścia Wcu= 4 eV?
18 maj 17:49
Małgorzata: POMOCY

!
1. Oblicz i podaj w eV energię:
a) chaotycznego ruchu drobin w temperaturze 300K (stała Bolzmana kb=1,38*10do −23 J/k);
b) fotonów promieniowania rentgenowskiego (lambda= 10 do −11m);
c) wewnętrzną elektronu(E=mc2), masa elektronu me=9,1*10 do −31kg.
2. Wiązka promieniowania elektromagnetycznego ma energię Ef=10MeV. Do jakiego zakresu widma
fal
elektromagnetycznych należy to promieniowanie?
3. Fotokatodę z sodu (praca wyjścia Wna= 2,3 eV) oświetlono światłem o długości fali
lambda=380nm. Elektrony przyspieszono następnie napięciem U=4,2 V.
a) oblicz energię kinetyczną fotoelektronów przy katodzie. Wyraź ją w elektronowoltach.
b) Oblicz energię kinetyczną wybitych i przyspieszonych elektronów przy anodzie.
c) Jaka byłaby energia kinetyczna elektronów przy anodzie, gdyby w doświadczeniu zmieniono
fotokatodę na miedzianą, dla której praca wyjścia Wcu= 4 eV?
18 maj 19:26