matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomożecie?
l:
Dla pewnego kąta ostrego alfa spełniony jest warunek sin alfa+ cos alfa=
3
√
5
5
Wyznacz sin alfa*cos alfa .
18 maj 15:43
Mila:
3
√
5
sinα+cosα=
/
2
, α− kat ostry⇔sinα>0 i cosα>0
5
9*5
sin
2
α+2sinα cosα+cos
2
α=
⇔
25
45
1+2sinα*cosα=
25
9
2sinα*cosα=
−1
5
2
sinα*cosα=
5
18 maj 17:49