Oblicz odległość
media: Boki trójkąta mają 16, 10, 10. Oblicz odległość między środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt
a środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
Prosze o pomoc.
(bez sin, cos itp bo nie mieliśmy)
18 maj 15:40
Mila:

Z ΔCDB:
h
2+8
2=10
2
h=6
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| a*h= |
| *16*6=8*6=48 |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ=p*r
p=U{1}{2)*(10+10+16)=18 polowa obwodu Δ
r− promien okręgu wpisanego w Δ
18*r=48
| | 25 | | 1 | |
R= |
| =8 |
| począwszy np od wierzchołka C |
| | 3 | | 3 | |
SO=5
Wzory na pole Δ
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t
18 maj 17:25