pigor: ... obliczasz sobie wyznaczniki :
| a−3 −4 |
W= | −9 a+2 | = (a−3)(a+2) −36 = a
2−a−36 = (a−7)(a+6) ≠ 0 ⇔
a≠7 i a≠−6 ,
wtedy
1) układ jest układem równań niezależnych (graficznie proste przecinają się),
| | Wx | | Wy | |
czyli istnieje 1 rozwiązanie, para (x,y) = ( |
| , |
| ) , gdzie |
| | W | | W | |
| m −4 |
W
x= | 9 a+2 |= m(a+2)+36 ≠ 0 dla
(a,m) ≠ (7,−4) lub
(a,m) ≠ (−6,9)
i analogicznie
| a−3 m |
W
y= | −9 9 | = 9a+9m−27 = 9(a+m−3) ≠ 0 dla
powyższych parametrów
(a,m) ;
czyli
| | m(a+2)+36 | | 9(a+m−3) | |
(x,y)= ( |
| , |
| ) ; |
| | (m+6)(m−7) | | (m+6)(m−7) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
jeśli
W=Wx=Wy=0 ⇔
(a,m)=(7,−4) lub
(a,m)=(−6,9) ⇒ dany układ jest
układem równań zależnych (graficznie proste pokrywają się , zaś
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
jeśli
(W=0 i Wx≠ 0) lub
(W=0 i Wy≠ 0) ⇔
⇔
(a= 7 i m≠ −4) lub (a= −6 i m≠ 9) ⇒ dany układ jest układem równań sprzecznym
(graficznie proste − wykresy równań układu − są równoległe) ... i tyle .