Wyznaczyc rownanie plaszczyzny stycznej
Ania: | | 1−xy | |
Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z=arcctg |
| , która jest |
| | x+Y | |
| | t | | t | |
prostopadła do prostej x= |
| , y= |
| , z=t fdzie (t nalezy do R) |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 14:13
18 maj 14:30
ff: Zatem wektor (
12,
12,1) jest wektorem normalnym szukanej płaszczyzny
i ma ona postać:
12x +
12y + z + D = 0
płaszczyzny 0xz, 0yz przecina w prostych:
12x + z + D = 0
12y + z + D = 0
z = −
12x − D
z = −
12y − D
potrzebujemy jeszcze tylko punkt(y) styczności płaszczyzny z wykresem.
Czyli szukamy punktów (x,y, z(x,y)) takich, że
18 maj 14:40
ff: wygląda ok − zobaczyłem, że dodałaś odpowiedź − mi tu nie wychodziło − na kartce piszesz arctg
a tu arcctg ?
18 maj 14:41
Ania: Rozwiązanie które podałem znalazłem w internecie . Niestety nie dopatrzyłem , ze jest tam dla
arctg

a ma byc własnie dla arcctg.
18 maj 15:09
ff: i nazywasz się Ania?

nvm
no to:
| δ | | 1−xy | | 1 | |
| ( arcctg( |
| )) = |
| |
| δx | | x+y | | 1+x2 | |
brak rozwiązań
18 maj 15:25
Onaaa: dałbyś rade rozpisać całe zadanie na kartce ?
18 maj 18:28