Oblicz obwód trókjąta prostokątnego
Miłosz: Oblicz obwód trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej równej 11√3 i kącie α 30 stopni.
Proszę o pomoc.
18 maj 14:07
Janek191:
c = 11 √3
Z tw. o trójkącie mającym kąty o rozwartościach : 30o,60o i 90o mamy
a = 0,5 c = 0,5 *11 √3 = 5,5 √3
Z tw. Pitagorasa mamy
a2 + b2 = c2 ⇒ b2 = c2 − a2 = [ 11 √3 ]2 − [ 5,5 √3]2 =
= 121*3 − 30,25*3 = 363 − 90,75 = 272,25
zatem
b = √ 272,25 = 16,5
Obwód trójkąta L = a + b + c
L = 5,5 √3 + 16,5 + 11 √3 = 16,5 + 16,5 √3
======================================
18 maj 15:05
Miłosz: Dzięki wielkie
18 maj 15:15