Krzysiek : Dlaczego czarna magia?
https://matematykaszkolna.pl/strona/3417.html popatrz dokladnie na definicje itam masz zamieszczone przyklady wiec sie ucz
np1) log
232=x to zgodnie z definicja mamy tak
logab=c to
ac=b
My wiemy ile jest rowne a bo a=2 wiemy ile jest rowne b bo b=32 my mamy wyliczyc c ze wzoru
( u nas bedzie x )
patrz na ten czerwony wzor log
232 =x to 2
x=32 to wiemy ze x=5 bo 2
5=32 wiec
log
232=5
2 przyklald caly czas przed oczami ten czerony wzor
log
5x=−2 co wiemy .Wiemy ze a= 5 c=−2 a b czyli nasze x ile sie rowna ? To poparz na
wzor
| | 1 | | 1 | |
ac=b to 5−2= |
| bo ze wzoru na potegowanie a−n= |
| czyli |
| | 25 | | an | |
Jeszce ten log
x49=2 no to zgodnie z tym czerwonym wzorem to a=x b=49 a c=2 to bedzie
x
2=49 no to jaka liczba podniesiona do kwadratu da 49? . No bedzie to 7 czyli x=7 .
Reszte zrob sam zgodnie z tym wzorem i te przyklady w linku do zrobienia