Losowanie bez zwr. dwóch liczb ...
Zordon: Ze zbioru {3;4;0;−6;−2} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.Niech zdarzenie A oznacza
zdarzenie polegające na tym, że iloczyn wylosowanych liczb jest niedodatni;a zdarzenie B − za
pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A,B',A∩B
Mila:
{3;4;0;−6;−2}
Losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania
|Ω|=5*4
A− iloczyn wylosowanych liczb jest niedodatni; (⇔≤0)
|A|=2*(2*2)+2*(1*4)=16
(pierwsza dodatnia, druga ujemna: 2*2, pierwsza ujemna , druga dodatnia: 2*2,
(pierwsza 0, druga dowolna różna od zera, pierwsza dowolna różna od zera, druga0)
B− pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą
B={(3,4)(3,0}(3,−6),(3,−2)}
|B|=4
A∩B={(3,−6)(3,−2)} iloczyn niedodatni i za pierwszym razem liczba nieparzysta