całki
elektron: | | 1 | |
czy w takiej całce: ∫ |
| dx, mogę zastosować wzór: |
| | x2−4 | |
| | dx | | 1 | | x−a | |
∫ |
| = |
| ln| |
| |+c, |
| | x2−a2 | | 2a | | x+a | |
czy jednak należy ja policzyć jako całkę wielomianu?
18 maj 13:12
Vizer: No możesz, ale po co się uczyć takich koszmarków? Najlepiej znać sprawdzone metody i samemu
dojść do wyniku. Pamięć Cię może zawieść jak będziesz na jakimś kolosie/egzaminie, a jak
będziesz umiał rozwiązywać typy takich całek, to zawsze sobie jakoś poradzisz.
18 maj 13:19
Nienor: Ale to jest jedno i to samo (no prawie, ale to chyba błąd przy przepisywaniu)
Rozbijając na ułamki podstawowe:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
|
|
| (x−a)(x+a) | | x−a | | x+a | |
1=A(x+a)+B(x−a)
| | 0,5 | | 0,5 | | 1 | | 1 | | 1 | | x−a | |
I=∫( |
| − |
| )dx= |
| ln|x−a|− |
| ln|x+a|+C= |
| ln| |
| |+C
|
| | x−a | | x+a | | 2 | | 2 | | 2 | | x+a | |
18 maj 13:22