geometria , płaszczyzny...
bartekcmg: 1. Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej pkt (−3,1,−2) i oś 0z .
( ps. jakie współrzędne ma oś 0z?)
2.Znaleźć równanie tej płaszczyzny zawierającej pkty (4,0,−2) oraz (5,1,7), która jest
równoległa do o si 0x.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
18 maj 12:13
ff: oś oz : np. parametrycznie: x=0,y=0,z=t , t ∊ R
ad 1: płaszczyzna zawiera oś z − więc jest prostopadła do płaszczyzny oxy − jej równanie to
równanie prostej przechodzącej przez punkty (−3,1) i (0,0) na pł. oxy
π1 : y = −13x
π1 : x + 3y = 0
ad 2. podobnie, płaszczyzna jest równoległa do osi 0x − więc jest prosotpadła do płaszczyzny
oyz − rzutujemy punkty na pł. oyz − równanie płaszczyzny to równanie prostej przechodzącej
przez:
(0,−2), (1,7) na pł. yz
π2: y − 2 = 7z
π2: y − 7z = 2
18 maj 12:39
ff: ech − ad2.:
π2 : z = 9y − 2
18 maj 12:43
bartekcmg: nie rozumiem skąd się wzięło równanie x+3y=0
18 maj 12:55
bartekcmg: bardzo proszę o wyjaśnienie
18 maj 13:05
ff:

płaszczyzna zawiera oś z, więc zawiera punkt (0,0,0), wystarczy, że zrzutujemy punkt (−3,1,2)
na oxy: (−3,1) i równanie płaszczyzny to równanie prostej przechodzącej przez (−3,1) i (0,0)
na 0xy
18 maj 13:08
bartekcmg: świetnie

dziękuję bardzo... a w drugim skąd dziewiątka

ps.: w odpowiedziach mam: 9y−z−2=0
18 maj 13:36
ff:

równanie prostej przechodzącej przez (0,−2) (1,7) na 0yz (ew. przez (0,0,−2) i (0,1,7))
(poprawiłem się w 12:43)
18 maj 13:57
bartekcmg: równanie prostej to wiem, ale skąd 9? (7+2)

ale wtedy skąd ta kolejna −2
18 maj 14:24
bartekcmg:
18 maj 14:30
ff: wyznacz równanie prostej przechodzącjej przez punkty (0,−2) i (1,7)
18 maj 15:11