proszę o pomoc
patryk: Witam, proszę o pilną pomoc, nie potrawie zrobić tych zadań do końca a potrzebuje je miec
zrobione na jutro poniewaz w poniedziałek z tego test. Bardzo prosze o pomoc
1. Rozwiąż równanie (m−5)x
2 −4mx+m−2=0 zmiennej x, wiedzą, że jednym z jego rozwiązań jest
liczba 0.
2. Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m:
(m−5)x
2 −4mx+m−2=0
3. Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie?
x
2−2(m−2)x+m
2 −2m −3=0
4. Rozwiąż graficznie równanie z parametrem x
2−3x+2=m+2
5. Przekształć wyrażenie tak, by można było zastosować wzory Viete’a:
| | 1 | | 1 | |
a) |
| + |
| , b) modół x1−x2 |
| | x12 | | x12 | |
.
6. Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji
√mx2−x−mx+1
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
18 maj 11:48
Kaja: 1. podstaw za x zero i wylicz m. potem wyliczone m podstaw do tego równanie i rozwiąż.
18 maj 11:51
Kostek:
zadanie 5 b) |x1−x2|=√(x1−x2)2=√x12−2x1x2+x22
18 maj 11:57
bezendu:
zadanie 3
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
18 maj 11:58
Basia:
zadanie 1
skoro jednym z rozwiązań jest 0 to musi być
(m−5)*0
2−4m*0+m−2=0
m−2 = 0
m = 2
i masz równanie
−3x
2+8x=0
x(−3x+8)=0
x=0 lub −3x+8=0
x=0 lub =3x = −8
zadanie 2
(m−5)x
2 −4mx+m−2=0
Δ = (−4m)
2−4*(m−5)(m−2)
Δ = 16m
2 − 4m
2+8m+20m−40
Δ = 12m
2 + 28m − 40
rozwiązujesz teraz równanie z niewiadomą m
12m
2+28m−40 = 0 / :4
3m
2+7m−10=0
Δ
m = 49−4*2*(−10) = 49+120 = 169
√Δm = 13
| | −7−13 | | 20 | | 10 | |
m1 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 10 | |
m∊(−∞;− |
| )∪(1;+∞) ⇒ Δ=12m2+28m−40<0 ⇒ równanie nie ma rozwiązania |
| | 3 | |
| | 10 | |
m = − |
| lub m=1 ⇒ Δ=12m2+28m−40=0 ⇒ równanie ma jedno rozwiązanie |
| | 3 | |
| | 10 | |
m∊(− |
| ,1) ⇒ Δ=12m2+28m−40>0 ⇒ równanie ma dwa rozwiązania |
| | 3 | |
zadanie 3
Δ>0
x
1+x
2>0
x
1*x
2>0
próbuj sam podobnie jak (2)
skorzystaj z wzorów Viete'a
18 maj 12:01
patryk: dzięki wielkie narazie
18 maj 12:04
Aga1.: 5.a.
| 1 | | 1 | | x22+x12 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | x12*x22 | | (x1*x2)2 | |
18 maj 12:06
patryk: mam jeszcze 2 zadanka :
dla jakich wartości parametru m wartość funkcji f(x)=(m−1)2+(2−2m)x+m−2 są dla każdego x
rzeczywistego większe od odpowiednich wartości funkcji g(x) =(2−3m)−2?
2) przekształć wyrażenia tak, by monza było zastosowac wzory Viete'a;
a) (x1−x2)2,
b) x13+x33
18 maj 13:01
Basia:
w (1) źle zapisałeś wzór g(x)
2a.
(x1−x2)2 = x12−2x1*x2 + x22 = (x1+x2)2−4x1x2
2b.
x13+x23 = (x1+x2)(x12−x1*x2+x22) =
(x1+x2)[ (x1+x2)2 − 3x1*x2 ]
18 maj 13:07
patryk: wzór w 1 g(x) jest dobrze
19 maj 13:51