policzyć całkę
elektron: Mógłby ktoś pomóż z tą całką. Próbuję ja rozwiązać przez podstawienie ale w kółko mam ten sam
wynik, czyli brak rozwiazania. Może przez częsći się rozwiazuje takie całki? Tylko, że ja mam
z tą metedą jeszcze problem.
Proszę o pomoc.
∫ln(2x+3)dx
18 maj 10:50
18 maj 11:11
Vizer:
Przez podstawienie, za t = 2x + 3, dalej mamy
dt = 2dx
A dalej przez części
v' = 1 v = t
| | 1 | | 1 | |
* = |
| (tlnt − ∫1dt) = |
| (tlnt − t) + C = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| [(2x + 3)ln(2x + 3) − (2x + 3)] + C |
| | 2 | |
18 maj 11:16
elektron: tego mi brakowało
bardzo dziekuję
18 maj 11:26