Trygonometria
Piotruś: Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym i 2cos2α + 5sin2α=4 to (tgα +ctgα)2=4,5
Proszę o pomoc.
18 maj 10:15
Piotruś: Nieaktualne. Udało mi się to zrobić.
18 maj 10:23
Saizou : 2cos
2x+5sin
2x=4
2(1−sin
2x)+5sin
2x=4
2−2sin
2x+5sin
2x=4
3sin
2x=2
2cos
2x+5(1−cos
2x)=4
2cos
2x+5−5cos
2x=4
−3cos
2x=−1
(tgx+ctgx)
2=tg
2x+2tgx*ctgx+ctg
2x
| | sin2x | | | | 2 | |
tg2x= |
| = |
| = |
| =2 |
| | cos2x | | | | 1 | |
tgx*ctgx=1
| | 1 | | 1 | |
zatem (tgx+ctgx)2=2+2*1+ |
| =4 |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 10:28
Nienor: | | 1 | | tg2α+1 | |
T:tg2α+2tgαctgα+ctg2α=tg2α+2+ |
| =2+ |
| =
|
| | tg2α | | tg2α | |
Z założenia:
2(1−sin
2α)+5sin
2α=4
2+3sin
2α=4
3sin
2α=2
T: 2+1,5=3,5
Albo jest gdzieś błąd w przekształceniach, schowany gdzieś niecnie, albo źle przepisałeś
zadanie. Tak czy sia, takie obliczenia w trygonometrii polegają na czymś podobnym do tego
powyżej.
18 maj 10:32
Nienor: A już widzę, co mam źle. Sprowadzani do wspólnego mianowinika. Ma być:
| tg4α+1 | |
| i nici z przekształcenia  |
| tg2α | |
18 maj 10:34
Piotruś:

Dzięki za pomoc. Mam pytanie odnośnie tego. α=120 Da się wyznaczyć β?
18 maj 11:16
Saizou : Czworokąt można wpisać w okrąg jeżeli sumy przeciwległych kątów są równe 180, zatem
α+β=180
120+β=180
β=60
18 maj 11:26