Krzysiek :
Zauwaz z e mozesz to zrobic metoda grupowania i dostaniemy wspolny czynnik
Zpierwszych dwoch wyrazow wylaczamy x
3 przed nawias , a z nastepnych dwoch wylaczamy x przed
nawias i diostaniemy
x
3(2x−3)−x(2x−3)=0 dostalismy wspolny czynnik (2x−3) ktory mozemy wylaczyc przed nawias
a to z tego ze a*b−c*b=b(a−c) u nas a=x
3 b=(2x−3) a c=x
no to teraz wedlud tego piszemy
(2x−3)(x
3−x)=0 −−−−−teraz wezmy pod uwage x
3−x zauaz ze mozesz tutaj wyciagnac x prezd nawias
i dostaniemy x(x
2−1) ale x
2−1 ze wzoru skoroconego mnozenia a
2−b
2=(a−b)(a+b) mozemy
rozpisac jako (x−1)(x+1) to cale nasze rownanie mozemy zapisac tak
2x
4−3x
3−2x
2+3x=0
(2x−3)x(x−1)(x+1)=0 . Iloczyn tego wyrazenia bedzie rowny zero gdy albo 2x−0=0 lub x=0 lub
x−1=0 lub x+1=0 a to sobie policz juz
drugi sposob jest taki z ewylaczasz x przed nawis z tego wyrazenia i liczys ale to juz CI
ktos pokaze bo ja musze wyjechac juz .