Funkcja wymierna
Kostek: Dobry wieczór

Mam problem mianowicie zadanie bardzo proste ale odpowiedź się nie zgadaza
| | x−p | |
Wyznacz te wartości parametru , dla których dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (x2−p)x2+(p+3)x+1 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych
założenie Δ<0
Δ=(p+3)
2−4(p
2−9)
Δ=p
2+6p+9−4p
2+26
−3p
2+6p+45
Δ
p=6
2−4*(−3)*45=576
√Δp=24
więc p∊(−
∞,−3)∪(5,
∞) a w odpowiedzi jednak widniej (−
∞,−3>∪(5,
∞)
17 maj 22:37
ZKS:
Trzeba po prostu zauważyć że dla
p = 3 masz mianownik postaci (x2 + 3)x2 + 1
a to wyrażenie nie ma miejsc zerowych [dlaczego?].
17 maj 22:42
ZKS:
Oczywiście zjadłem minus dla p = −3.
17 maj 22:43
Kostek: czyli warunek liniowy trzeba rozważyć ?
17 maj 22:45
PW: Coś nie rozumiem z tym liczeniem delty − napisz jeszcze raz sam mianownik, bo wygląda,
jakbyście rozwiązywali różne zadania..
17 maj 22:51
Kostek: (x2−p)x2+(p+3)x+1
17 maj 22:54
ZKS:
Akurat dla p = −3 nie masz żadnej funkcji liniowej.
17 maj 23:00
Kostek:
17 maj 23:02
ZKS:
Ale patrzysz jaką postać będzie miał mianownik dla osobnych przypadków czyli na przykład
a = 0 albo b = 0.
17 maj 23:03
PW: No to delty nie można liczyć − wielomian czwartego stopnia. Dziedziną ma być cały zbiór R, a
więc ten wielomian nie może mieć miejsc zerowych − musi się dać przedstawić jako iloczyn dwóch
trójmianów nierozkładalnych.
17 maj 23:05
Kostek: mianownik (p2−9)x2+(p+3)x+1
17 maj 23:07
ZKS:
Nie wierzę czy tak trudno jest dobrze treść napisać?
17 maj 23:11
Kostek: przzepraszam
17 maj 23:11
ZKS:
To tak jak napisałeś rozpatrujesz kiedy będziesz miał funkcję stałą w mianowniku czyli
a = 0 ∧ b = 0 bo wtedy nie ma miejsc zerowych oczywiście c musi być różne od zera.
Następnie zakładasz że a ≠ 0 i rozpatrujesz funkcję kwadratową.
17 maj 23:15
Kostek: ok dzięki
17 maj 23:16
ZKS:
Na zdrowie.
17 maj 23:20