ciąg arytmetyczny
Grzesiek: wyznacz wartość x,jeżeli przedstawione w następującej kolejności liczby
4x2−1,6x+1,x2+7 tworzą ciag arytmetyczny
17 maj 21:12
bezendu:
6x+1−(4x2−1)=x2+7−(6x+1)
17 maj 21:16
asia: czyli obliczam deltę, tak?
17 maj 21:25
adaś :
6x+1−4x2+1=x2+7−6x−1
6x2−4x2+2−x2−7+6x+1=0
po redukuj wyrazy podobne i otrzymasz równanie kwadratowe i liczysz Δ
17 maj 21:30
asia: ale wyniki jakieś dzikie mi wyszły...
mógłby ktoś podać ile wyjdzie?
17 maj 21:38
adaś :
pokaż obliczenia

to w końcu jak masz na imię ? asia czy grzegorz

rodzice nie mogli się
zdecydować
17 maj 21:39
agulka: 5x
2−12x+4=0
Δ=64,
√Δ=8
x
2=2
17 maj 22:06