Oblicz częstotliwość zmi9an pola magnetycznego
67543: Oblicz częstotliwość zmian pola magnetycznego w cyklotronie, za pomocą którego przyspieszane są
protony. Indukcja stosowanego pola magnetycznego wynosi B = 1,2 T.
17 wrz 17:33
67543: rozwiązcie to zadanie
17 wrz 23:28
Kalumniatoris: To chyba z fizyki jakiejś bardziej zaawansowanej jest. Ja Ci nie pomogę, nie mam pojęcia co to
jest
17 wrz 23:34
AROB: Eta, już uciekasz ? Nie zostawiaj mnie!
17 wrz 23:38
Jakub: Korzystasz z dwóch wzorów.
| | mv2 | |
Wzór na siłę dośrodkową F = |
| |
| | r | |
Wzór na siłę Lorentza F = qvB
W tych wzorach
r − promień okręgu po który krąży proton w cyklotronie
B = 1,2 T
v − prędkość
m − masa
Siła Lorentza to siła dośrodkowa zmuszająca proton do krążenia po okręgu, dlatego
można ułożyć równanie
mv = qBr
| | 2πr | |
podstawiam za v wzór na prędkość jednostajną po okręgu v = |
| ) |
| | T | |
| | 1 | |
częstotliwość f ma wzór |
| , tak więc wyliczyłem częstotliowść |
| | T | |
Teraz znajdź w necie wartość ładunku protonu q i jego masę m podstaw do wyprowadzonego wzoru na
f i masz częstotliwość.
Tak swoją drogą jak byś się przynajmniej zainteresował, co to jest cyklotron, to byś wpisał w
google "cyklotron" i by ci wyskoczyła na pierwszym miejscu ta strona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyklotron
Tam masz wyprowadzone tak samo jak ja to zrobiłem.
17 wrz 23:53