Chemia, help.
GluEEE: Co to są wakancje tlenowe?
17 maj 19:57
Michał:
Wakancja jest defektem powstałym w wyniku nieobsadzenia węzła sieci przez atom
(rys.6.1)(rys.6.1a). Wskutek tego sąsiednie atomy przesuwają się w kierunku pustego miejsca,
co wywołuje zniekształcenie sieci i wytwarza pole naprężeń rozciągające. Wakancje zalicza się
do defektów termodynamicznie trwałych, co oznacza, że przy każdej temperaturze ustala się ich
równowagowa koncentracja Nv, zgodna z prawem Boltzmanna: nv −w/kT Nv = ÄÄ ÷ A e na gdzie Nv −
liczba wakancji, na − liczba atomów, A − stała, w − energia niezbędna do utworzenia jednej
wakancji (wynosi ok.0,8 eV), k − stała Boltzmanna.
Z wzoru wynika, że jest to zależność wykładnicza, tzn. że równowagowa koncentracja wakancji
rośnie gwałtownie z temperaturą (rys.6.2)(rys.6.2) i w pobliżu temperatury topnienia ich
koncentracja Nv = ok. 5*10−4, podczas gdy przy temperaturze pokojowej Nv = ok.10−15, czyli że
zmiana wynosi 11 rzędów wielkości (1011 razy). W kryształach jonowych taki defekt nazywa się
defektem Shottky'ego.
17 maj 20:28
GluEEE: Mam policzyć stosunek wakancji tlenowych do miejsc anionów w solidnym związku o stosunku
molowym CeO2 : Y2O3=8:1
17 maj 20:33
use: Otóż WAKACJE jest to czas wypoczynku i relaksu . Czas w którym człowiek powinien odpowczywam
zazwyczaj sie DOTLENIAĆ stąd WAKACJE TLENOWE
17 maj 21:30
adaś : ale on napisał wakancje a nie wakacje...
17 maj 21:32
use: @adaś przecież nie napisze pod tekstem że to joke

^^
17 maj 21:33
adaś :
17 maj 21:34