algebra
maniek: Krzysiek i inni moglibyście pomóc, jeżeli bylibyście tak łaskawi?

Mając dane bazy: (które obie są w przestrzeni ℛ
2)
B = {[1,2]
T, [−2,1]
T}
C = {[6, −8]
T, [−11,13]
T}
Wyznacz macierz przejścia z C do bazy B (macierz m
CB(id) )
Wyznacz macierz odwrotną do niej, czyli która jest macierzą przejścia z B do C.
17 maj 19:54
Krzysiek: szukając macierz przejścia z C do B wyznacz współczynniki a11,...a22
[1,2]=a11[6,−8]+a21[−11,13]
[−2,1]=a12[6,−8]+a22[−11,13]
szukana macierz przejścia to A=[aij]
17 maj 20:07
maniek: ale jak to wyznaczyć? rozwiązać układ równań:
| ⎧ | 1 = 6a11 − 11a21 | |
| ⎩ | 2 = −8a11 + 13a21 |
|
17 maj 20:29
Krzysiek: tak i wektor [a11,a21] to pierwsza kolumna szukanej macierzy
17 maj 20:36
maniek: ok, czyli:
| ⎧ | 6a11 − 11a21 = 1 | |
| ⎩ | −8a11 + 13a21 = 2 |
|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
daje nam x = −7/2 oraz y = −2
| ⎧ | 6a12 − 11a22 = −2 | |
| ⎩ | −8a12 + 13a22 = 1 |
|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
daje nam x = 3/2 oraz y = 1
i teraz tak zapisać tę macierz?:
Jeżeli to koniec tego pierwszego podpunktu. To mógłbyś opisać co znaczy taki zapis w nawiasach
kwadratowych, oraz to "T" − do potęgi ?
17 maj 21:11
Krzysiek: nawias kwadratowy tutaj oznacza wektor
a T to transpozycja czyli zamiana wierszy z kolumnami
[1]
[1,2,3]T=[2]
[3]
17 maj 21:39
maniek: ok, a jak zrobić to drugie polecenie?
17 maj 22:32
maniek:
17 maj 22:45
maniek:
17 maj 23:05
Krzysiek: albo robisz tak jak przedtem czyli szukasz tych współczynników albo wyznaczasz macierz odwrotną
18 maj 00:03
maniek: | | 7 | | 7 | | 6 | | 1 | |
detA = − |
| + 3 = − |
| + |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze?
18 maj 00:47
maniek:
18 maj 10:47
maniek:
18 maj 12:56
maniek: może ktoś sprawdzić ?
18 maj 14:41
ff: nie − wolfram: {{−7/2, −2},{3/2,1}}(−1)
18 maj 14:50
ff: | | 1 | |
pomnożyłeś przez detA a nie |
| |
| | detA | |
18 maj 14:51
18 maj 14:57
ff: ok
18 maj 15:03
maniek: mam jeszcze podpunkt c) do tego zadania, mianowicie:
Wiedząc, że K: R
2 → R
2 jest przekształceniem liniowym takim, że
Trzeba znaleźć m
CC(K) używając obliczeń mac. przejścia z podpunktów a) i b) oraz
odpowiedniego wzoru (niestety nie wiem jakiego).
18 maj 15:19
18 maj 16:35
maniek: to może wpierw zacznę od tego jakie macierze mamy obliczone, są to:
m
CB(id) oraz m
BC(id)
18 maj 17:42
maniek: Tam jest wzór: TA'B' = BBB'TABAA'A
Już mniej więcej widzę jak można by to zrobić, jak zastosować ten wzór tylko mam problem z tymi
oznaczeniami, co dokładnie określają? To co w indeksie dolnym, a to co w górnym?
Jeżeli mam:
mBB(K)
mCC (K) = ?
mBC(id) (można tu przyjąć, że id = K ? )
mCB(id) (to samo pytanie co wyżej?)
18 maj 17:52
18 maj 18:16
18 maj 18:30
maniek: Nie dałoby się go jakoś skrócić? I czy mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi z tymi indeksami dolnymi
oraz górnymi ? Czym różnią się od tych ? mBB itp..
18 maj 18:43
maniek:
18 maj 20:03
Krzysiek: jak dla mnie to mBC(id) to macierz odwzorowania identycznościowego w bazach B i C
mBC(K) to macierz odwzorowania liniowego K w bazach B i C
popatrz na tą stronę w wikipedii(na przykład), szukając macierzy odwzorowania liniowego musimy
najpierw sprawdzić na co wektory z bazy B przechodzą(czyli wstawiamy do odwzorowania K )
18 maj 21:30
maniek:
18 maj 21:30
maniek: nie rozumiem dokładnie, o co tak naprawdę chodzi w tym Twoim sposobie
18 maj 21:36
maniek: mógłbyś jakoś uzasadnić czym różni się to m
BC(id) od m
BC(K) ? może na jakimś przykładzie

?
18 maj 21:51
Krzysiek: to przykład masz na wikipedii gdzie tam K oznacza T
a wyznaczając mBC(id) opuszczasz krok gdzie wstawiasz wektor z bazy B do wzoru odwzorowania
18 maj 21:55
maniek: mógłbyś pokazać jak mam to zacząć ? bo nie wiem jeszcze o co chodzi
18 maj 22:20
Krzysiek: ale nie wiem co zacząć? bo co do poprzedniego zadania to już masz wszystko dane i wyliczone...
a jeżeli o wyjaśnienie to aby znaleźć mBC(id)
bierzesz wektor z bazy C przykładowo [6,−8] i szukasz współrzędnych tego wektora w bazie B
czyli [6,−8]=a[1,2]+b[−2,1]
a szukając mBC(K)
gdzie np. K(x,y)=(x+y,x−y)
to znów bierzesz wektor z bazy C [6,−8]
i liczysz K(6,−8)=(−2,14)
i teraz szukasz współrzędnych tego wektora (−2,14) w bazie B
18 maj 23:10
maniek: no ok, ale jak obliczyć ten podpunkt c) ?
19 maj 08:56
maniek: mógłbyś napisać jak zacząć ? bo nie wiem o co chodzi w tym wzorze, co jest dokładnie potrzebne

i jak to zacząć liczyć
19 maj 14:15
maniek: :(
19 maj 14:39
maniek:
19 maj 14:53
maniek:
19 maj 17:21
maniek: pomożesz?
19 maj 19:24
Krzysiek: m
CC(K)=m
BC(id)*m
BB(K)*m
CB(id)
(pod warunkiem że te macierze są dobrze policzone,nie sprawdzałem)
no i mnożysz 3 macierze.
19 maj 21:06
maniek: tylko czy można mnożyć przez ułamki?
20 maj 13:19
20 maj 16:11