Fizyka
113: Puszczona z wysokości h=4m kulka o masie m=20g uderza w masywną, ułożoną poziomo płytę. Oblicz,
jaka średnia siła działa na płytę podczas zderzenia, gdy:
a) kulka odbija się sprężyście od płyty,
b) kulka przykleja się do płyty.
Czas oddziaływania pomiędzy kulką a płytą wynosi t=5ms.
Witam, nie rozumiem dlaczego w zadaniu pęd jest ujemny

17 maj 19:32
113: up
17 maj 20:24
Nienor: Zapisz obliczenia.
17 maj 20:59
113: v=√2gh
v=8,94 m/s
Dalej nie wiem jak to ruszyć
17 maj 23:23
113: up
18 maj 14:41
Nienor: | | Δp | |
F= |
| czyli zmiana pędu w czasie.
|
| | t | |
a) przed zderzeniem kulka ma pęd p
1=mv,a po zderzeniu p
2=−mv
Δp=p
2−p
1=−mv−mv=−2mv
F=... (to że siła wychodzi ujemna, oznacza, że działa w przeciwną stronę niż pęd, czyli tu od
płyty)
b)
Pęd kulki przed zderzeniem był równy: p
1=mv, a po zderzeniu p
2=0
Δp=p
2−p
1=−mv
F=...
18 maj 15:13