rownanie rozniczkowe
Slawomir: Witam!
Czy mógły ktoś sprawdzić czy :
poprawnym wynikiem tego równania jest:
y = −2 + ln|x+y+3| + C ?
Bo rozwiazywalem je, nie mam odpowiedzi a wolfram stara sie rozwiklac postac uwiklana i pisze
glupotki

Pozdrawiam!
17 maj 19:09
Slawomir: spojrzy ktos moze?
17 maj 19:46
Slawomir: prosze o pomoc serdecznie
17 maj 20:24
Krzysiek: to sprawdź sam, wstaw rozwiązanie do równania.
17 maj 20:27
Slawomir: no cóż, nie takiej pomocy oczekiwałem
17 maj 21:27
17 maj 21:40
slawek: to co, pomoze ktos mi?
17 maj 22:17
slawek: prosze o pomoc
17 maj 22:30
Mila:
Nie jestem pewna swoich wiadomości w tym zakresie, ale jak zobaczy Trivial albo ZKS, to Ci
pomogą, są na bieżąco z tym materiałem.
17 maj 22:38
Nienor: Jak liczyłeś

Nie chodzi o wszystkie kroki, ale jakie stosowałeś podstawienia, itp.
17 maj 22:45
slawek: t=y+x+2
17 maj 22:49
Nienor: Na ile to jest dobrze nie wiem, ale ja bym to policzyła tak:
t=y+x
y=t−x
y'=t'−1
Podstawiając do równania:
| | t+2 | | t+3−1 | | 1 | |
x=∫ |
| dt=∫ |
| dt=∫(1− |
| )dt=t−ln|t+3|+C
|
| | t+3 | | t+3 | | t+3 | |
Wracając z podstawienia:
x=y+x−ln|y+x+3|+C
Wolframowi, zanim to rozwikłuje wychodzi coś podobnego (on sobie to oznacza v(x) i stała C jest
nie z tej strony)
17 maj 23:00
Mila: [Sławek] wg Twojego podstawienia:
x+y+2=u, Rózniczkujemy:
| | dy | | 1 | |
(3) |
| = |
| z (1) równania i podstawienia. |
| | dx | | u | |
z (1) (3)
| u+1 | | du | | u+1 | |
| = |
| aby rozdzielić zmienne dzielimy przez |
| |
| u | | dx | | u | |
| u | |
| du=dx całkujemy obustronnie: |
| u+1 | |
| | u | | u+1−1 | |
∫ |
| du=∫dx ⇔∫ |
| du=∫dx |
| | u+1 | | u+1 | |
u−ln(u+1)=x+C
x+y+2−ln(x+y+3)=x+C⇔
y+2=ln(x+y+3)+C⇔
17 maj 23:52
Nienor: Wolframowy wychodzi podobnie, więc chyba jest dobrze
18 maj 00:05
slaw: czyli moj wynik jest ok tak?
dobrze rozumiem?
18 maj 09:28
Nienor: Raczej tak, w zasadzie nasze wyniki są analogiczne. Nie podobało mi się trochę, że podstawiasz
coś za stałą, znaczy bardziej nie byłam pewna czy to jest ok, więc tylko sprawdziłam co będzie
jak się podstawi tylko za y i x. Wyszło praktycznie to samo, ale za dużo się opisałam, żeby to
później kasować

Wolfram też robi to samo, więc raczej jest twoje rozwiązanie dobre.
18 maj 10:17
slaw: super. Dziekuje i doceniam Wasza wlozona w rozpis tego prace

Serdecznie pozdrawiam!
18 maj 10:59
Mila: 
powodzenia.
18 maj 15:19