trygonometria
Równina: Sprawdź, cz podana równość jest t.trygonometryczną:
cos
4−sin
4=cos
2−sin
2
L=cos
4−sin
4=(cos
2x)
2−(sin
2x)
2=(cos
2x−sin
2x)(cos
2x−sin
2x)
i dochodzę do tego samego: cos
4x−sin
4x
Co zrobić inaczej
17 maj 18:58
Mila:
cos4x−sin4x=cos2x−sin2x
L=cos4x−sin4x=(cos2x−sin2x)*(cos2x+sin2x)=(cos2x−sin2x)*1=P
17 maj 19:01
Kaja: po przekształceniach (cos2x+sin2x)(cosx−sin2x)=1*(cosx−sin2x)=cos2x−sin2x
17 maj 19:02
Mila: a2−b2=(a−b)*(a+b)
17 maj 19:02
Równina: dobra, już wiem, nie zauważyłam "1" trygonometrycznej

Dziękuję
17 maj 19:06
Mila:
17 maj 19:08