Nierówności z geometrii płaskiej.
Kj: Dzień dobry

Mam zadanie z serii trudniejszych a właściwie dwa zadania:
a) Udowodnij że dla dowolnego trójkąta zachodzi nierówność sin
α2 ≤
a2√bc gdzie alfa
to kąt leżący na przeciwko boku a.
b) Udowodnij że dla dowolnego trójkąta zachodzi nierówność
rR ≤
12 gdzie r to promień
okręgu wpisanego a R to promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
a) dałem rade w sam zrobić i wiem że tożsamość z a) trzeba wykorzystać w b) tylko nie mam
pojęcia jak. Mam nadzieję że dacie rade coś wykombinować
17 maj 18:36
Magdalena: o hoo hooo
17 maj 19:28
PW: Zadanie b) znam w brzmieniu: (...)
Rozwiązanie polega na wykorzystaniu faktu, że odległość między środkami tych okręgów jest
nieujemna.
17 maj 21:52
PW: Aj, źle spojrzałem, w brzmieniu z pierwiastkiem dotyczy czworokąta (oczywiście takiego,
dla którego okręgi wpisany i opisany istnieją). Może to być następne "bojowe zadanie".
17 maj 22:11
Kj: Dałem rade samemu to zrobić. Całego nie przepisze bo było tego sporo ale w skrócie to opisze:
1) Trzeba udowodnić nierówność z punktu a) dla α, β i γ.
2) Lewe strony i prawe strony tych 3 nierówności pomnożyć przez siebie, otrzymamy:
sin
α2*sin
β2*sin
γ2≤
18
3) Wielokrotnie wykorzystując zależności w trójkącie typu np. 2R=
asinα przekształcać
nierówność b), tak długo aż otrzymamy tylko funkcje trygonometryczne.
4) Z otrzymanej nierówność postaci 2sinα*sinβ*sinγ/(sinα + sinβ + sinγ) ≤
12 otrzymujemy
bardzo prosto nierówność z punktu 2), która zachodzi dla każdego trójkąta więc teza −
rR≤
12 jest prawdziwa, co należało dowieść.
Mam nadzieję że kiedyś komuś się to przyda
18 maj 22:07
gf: | | licznik | |
używaj U |
| a nie u licznikmianownik |
| | mianownik | |
DZIĘKI
18 maj 22:42
PW: "Łatwiejszy" dowód znalazłem w 'Geometry Revisited" , H. Coxeter, S. Greitzer, Toronto−New Yort
1967 (wydanie rosyjskie z 1978 r.).
Z twierdzenia o potędze punktu względem okręgu wynika, że
|AP|•|PA'|=R2−d2,
gdzie d oznacza odległość punktu P od środka okręgu, zaś A i A' są punktami, w których cięciwa
przechodząca przez P przecina okrąg.
Na tej podstawie − jak piszą autorzy − łatwo przeprowadzić dowód twierdzenia sformułowanego
przez Eulera:
Odległość między środkami okręgów wpisanego i opisanego na trójkącie wyraża się wzorem
d2=R2−2Rr.
To "łatwo" polega na wykonaniu sprytnego rysunku i paru oczywistych (jak się czyta)
przekształceń.
Nie dam rady narysować tego rysunku, ale dowód budzi szacunek (nazwiska wielkie, nic dziwnego).
Jak sie to już wie, to zadanie ma oczywiste rozwiązanie:
d≥0, a więc R2−2Rr≥0, czyli R≥2r.
18 maj 23:59