Wielomiany
Impro: Witam
Mam obliczyć wartość m i n dla których wielomian W(x)=x4+mx3+nx+8 jest podzielny przez
P(x)=x2+3x−4.
x1=1 x2=−4 x2+3x−4=(x−1)(x+4)
Podpowiedzcie co zrobić. z góry dzieki.
17 maj 18:18
Kaja: skoro wielomian W(x) jest podzielny przez P(x) to można go zapisac w postaci
W(x)=(x−1)(x+4)*Q(x)
zatem x4+mx3+nx+8=(x−1)(x+4)*Q(x). Podstawiając do tego x=1 mamy
1+m+n+8=0. A podstawiając x=−4 mamy 256−64m−4n+8=0. Weź to w układ równań i wylicz m i n
17 maj 18:34
bezendu:
W(1)=0
W(−4)=0
17 maj 18:35
Impro: wyszło n=5 m=−14
Jak dla nich wyznaczyć wszystkie pierwiastki tego wielomianu?
17 maj 19:02
Kaja: podstaw teraz do W(x) za m i n, następnie przyrównaj to W(x) do zera i wylicz x
17 maj 19:03
Kaja: ach i powinno byc na odwrót tzn m=5 i n=−14
17 maj 19:07
Impro: x
4+5x
3−14x+8=0
Robię to metodą tzw. tabelki, podstawiam 1 wychodzi R=0 ..podstawiam −4 i R=64 coś chyba w nie
tą stronę idę...
Jak powinno być
17 maj 19:26
Kaja: można podzielić x4+5x3−14x+8 przez ten wielomian P(x) wtedy wyjdzie x2+2x−2 zatem wielomian
W(x) będzie można zapisac w postaci W(x)=(x−1)(x+4)(x2+2x−2)
(x−1)(x+4)(x2+2x−2)=0
x=1 lub x=−4 lub x2+2x−2=0
17 maj 19:35
Impro: przed chwilą doszedłem do tego metodą tabelki (zrobiłem błąd w rachunkach)
Wielkie dzięki za cierpliwość, poświęcony czas oraz wytłumaczenie
17 maj 19:40
Kaja: Ciesze się, że Ci pomogłam
17 maj 19:44