ABCD: Trójmian kwadratowy f(x) = ax2 + bx + c ma pierwiastki x1, x2. Jaki znak będzie mial
współczynnik a, b i c jeźli:
a) x1 > 0, x2 > 0 oraz f(0) >0
b) x1 > 0, x2 > 0 oraz f(0) <0
c) x1 < 0, x2 < 0 oraz f(0) >0 a= + c = +
d) x1 < 0, x2 < 0 oraz f(0) <0 b = -
19 wrz 12:18
Mycha: a) x1>0 x2>0 ⇔x1*x2>0 i x1+x2>0 ⇔ c/a>0 i -b/a>0
f(0)>0 ⇔ c>0 jezeli c>0, to a tez musi byc wieksze od zera, natomiast b<0
czyli a=+, b=- , c=+
b) x1>0 x2>0 ⇔x1*x2>0 i x1+x2>0 ⇔ c/a>0 i -b/a>0
f(0)<0 ⇔ c<0 jezeli c<0, to a tez musi byc mniejsze od zera, natomiast b>0
czyli a=-, b=+ , c=-
c) x1<0 x2<0 ⇔x1*x2>0 i x1+x2<0 ⇔ c/a>0 i -b/a<0
f(0)>0 ⇔ c>0 jezeli c>0, to a tez musi byc wieksze od zera i aby -b/a bylo mniejsze od
0, b tez musi byc wieksze od 0
czyli a=+, b=+ , c=+
d) x1<0 x2<0 ⇔x1*x2>0 i x1+x2<0 ⇔ c/a>0 i -b/a<0
f(0)<0 ⇔ c<0 jezeli c<0, to a tez musi byc mniejsze od zera i aby -b/a bylo mniejsze
od 0, b tez musi byc mniejsze od 0
czyli a=-, b=- , c=-
19 wrz 13:55