Ciąg geometryczny
lol: Drugi wyraz ciągu geometrycznego wynosi 2, zaś szósty wyraz tego ciągu to 162. Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu.
Wyprowadzamy równanie:
a
n = a
1 * q
n − 1
| ⎧ | 2 = a1 * q1 | |
| ⎩ | 162 = a1 * q5 |
|
| ⎧ | a1 = 2 / q | |
| ⎩ | 162 = 2 / q * q5 |
|
q
4 = 81
q = 3 v q = −3
mamy więc:
lub
Czy zatem oba wzory ciągu są poprawne:
1. a
n = 2/3 * 3
n−1
2. a
n = −2/3 * (−3)
n−1
i czy w odpowiedziach trzeba podać jeden czy oba, czy ten drugi jest w ogóle zły?
17 maj 17:37
Kaja: oba są poprawne
17 maj 18:38
Krzysiek : Nalezy podac oba . Drugi jest dobrze
Teraz dla q dodatnie wszystkie wyrazy beda dodatnie i tak masz czyli ok
dla q ujemnego a1 bedzie ujemny , a2 bedzie dodatni (i tak mamy czyli ok bo=2) a3 ujemny,
a4 dodatni,a5 ujemny , i a6 dodatni (itak mamy bo=162 ) czyli jest dobrze
17 maj 18:38