prosze o pomoc
kinga: fukncje kwadratową f przedstaw w postaci iloczynowej, gdy:
f(x) = 3x2+3√2x−12
17 maj 16:44
bezendu: policz Δ a potem x1 i x2
17 maj 16:46
bezendu: a najlepiej wyciągnij jeszcze 3 przed nawias
17 maj 16:47
kinga: tyle wiem, ale ile jest √ z 162? coś mi się tu nie zgadza w obliczeniach
17 maj 16:54
bezendu:
pokaż te obliczenia
17 maj 16:55
Kaja: √162=9√2
17 maj 16:55
Kaja: x1=−2√2 x2=√2
17 maj 16:56
Janek191:
Δ = ( 3
√2)
2 − 4*3*(−12) = 18 + 144 = 162 = 81*2
√Δ =
√81*2 = 9
√2
| | − 3√2 − 9 √2 | |
x1 = |
| = − 2√2 |
| | 6 | |
zatem
f(x) = 3*( x + 2
√2)*( x −
√2)
==========================
17 maj 16:58
kinga: dziękuje
17 maj 17:00