AS: | | x − xA | | y − yA | | z − zA | |
Prosta o równaniu |
| = |
| = |
| jest równoiległa |
| | a | | b | | c | |
do płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0 jeżeli A*a + B*b + C*c = 0
W zadaniu: a = 3 , b = −1 , c = 4 , A = 2 , B = 2 , C = −1
A*a + B*b + C*c = 2*3 + 2*(−1) + (−1)*4 = 6 − 2 − 4 = 0
czyli prosta jest równoległa do płaszczyzny.
Odległość punktu P(xo,yo,zo) od płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
wyraża się wzorem
| | |A*xo + B*yo + C*zo + D| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
Punkt na prostej P(2,1,3}
| | |2*2 + 1*2 + (−3)*(−1) − 30| | | |4 + 2 + 3 − 30| | |
d = |
| = |
| = |
| | √22 + 22 + (−1)2 | | √9 | |
Odległość punktu P od płaszczyzny wynosi 7.
Proszę sprawdzić odległość dla innego punktu
| x − xA | | y − yA | | z − zA | |
| = |
| = |
| = t |
| a | | b | | c | |
Wtedy x = 3*t + 2 , y = −t + 1 , z = 4*t − 3
Przyjmując np. t = 2 mamy x = 8 , y = −1 , z = 5 , punkt R(8,−1,5)