matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyznaczyć tangens?
aha:
√
3
π
Wiadomo, że cos (x + π) =
. Wyznacz tg (x +
), jeśli wiadomo, że x ∊ (0; π).
3
6
Wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku. Proszę o dokładne rozwiązanie.
17 maj 16:39
Nienor:
cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny, podstawiając y=π cosxcosπ−sinxsinπ=cosx*(−1)−sinx*0=−cosx sinx=
√
1−cos
2
x
sinx>0 dla x∊(0,π)
π
π
sin(x+
)
6
tg(x+
)=
=
6
π
cos(x+
)
6
π
π
sinxcos
+sin
cosx
6
6
√
3
sinx+cosx
=
π
π
cosxcos
−sinxsin
6
6
√
3
cosx−sinx
17 maj 17:30
aha:
i co dalej?
17 maj 17:43
Mila:
cos(x+π)=−cos(x+2π)=−cosx
√
3
√
3
−cosx=
⇔cosx=−
3
3
√
3
sin
2
x=1−(
)
2
i sinx>0
3
√
2
√
6
sinx=
=
√
3
3
podstaw do wzoru wyprowadzonego przez
Nienor
17 maj 18:06