| 1 | 1 | 1 | ||||
Jeśli w ciągu geometrycznym a9=2 | ,a15= | , to który wyraz jest równy | ? | |||
| 4 | 324 | 12 |
| 1 | 1 | |||||||||||||
q15 − 9 = | = ( | )6 ⇒ q6 = ( | )6 | ||||||||||||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
q = | lub q = − | |||
| 3 | 3 |
| 1 | 9 | 1 | 1 | |||||
dla q = | : an = | *( | )n−9 = | *311 − n | ||||
| 3 | 4 | 3 | 4 |
| 1 | 9 | 1 | 1 | |||||
dla q = − | : an = | *(− | )n−9 = | *(−3)11 − n | ||||
| 3 | 4 | 3 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
*311 − n = | lub | *(−3)11 − n = | |||||
| 4 | 4*3 | 4 | 4*3 |