twierdzenie sinusow
Ola: Prosze o szybka pomoc
2. W trójkącie ABC dane są długości dwóch boków oraz miara jednego z kątów. Znajdź miary
pozostałych kątów tego trójkąta.
a) |AC| = √6, |BC| = 2, |ABC| = 60o
Przy ABC brakuje znaku kąta, ale nie wiem jak się nazywa, nie mogę go znaleźć .
17 maj 16:24
Ola: Prosze o pomoc

!
17 maj 16:38
banan314: niech α bedzie miara kata ∡CAB
| |AC| | | |BC| | |
| = |
| |
| sin ∡ABC | | sin α | |
α =
π2 ⋁ α =
32π − nie spelnia warunkow zadania
α =
π2 = 45stopni
Poniewaz w trojkacie suma katow jest rowna 180 stopni, ostatni kat jest rowny 75stopni
9 cze 14:29