Matematyka dyskretna
tygryseks: Proszę o pomoc w zadaniu bo nie wiem jak to ruszyć.
Wykorzystując definicję ciągu arytmetycznego an+1 − an = r , n∊N, oraz ciągu
geometrycznego an+1=an q, n∊N uzasadnić wzory:
A) an = a1 + (n−1)r, n∊N;
G) an = a1 qn−1, n∊N
17 maj 14:28
.:
G)
a2 = a1*q
a3 = a2*q
a4 = a3*q
.
.
.
an = an−1*q
Mnożymy stronami wszystkie równości, wtedy:
a2*a3*...*an−1*an = a1*a2*a3*...*an−1*qn−1 / : (a2*a3*...*an−1)
an = a1*qn−1
Koniec.
17 maj 15:06
tygryseks: Dziękuję bardzo za pomoc.
Domyślam się, że z arytmetycznym będzie analogicznie tylko trzeba stronami dodać.
17 maj 15:24