Całka - pytanie
lolak: Zastanawiam się, dlaczego wynik wynosi tak samo:
Wytłumaczy mi ktoś?
17 maj 14:17
lolak: całka − u góry ∞, a na dole −∞
17 maj 14:17
lolak:
17 maj 14:31
lolak:
17 maj 14:48
lolak:
17 maj 14:53
lolak:
17 maj 15:07
.:
A potrafisz wyliczyć wartość którejkolwiek z tych całek?
17 maj 15:14
lolak: Nie
17 maj 15:48
Trivial:
Zacznijmy od całki, którą rozwiążemy przez części.
| | | u = x v' = xe−x2/2 | | | u' = 1 v = −e−x2/2 | |
| |
∫−∞∞ x2e−x2/2dx = | = |
| | |
= [xe
−x2/2]
−∞∞ + ∫
−∞∞e
−x2/2dx.
Granice
lim
x→−∞ xe
−x2/2 = 0,
lim
x→+∞ xe
−x2/2 = 0
zatem
∫
−∞∞ x
2e
−x2/2dx = ∫
−∞∞e
−x2/2dx.
Wystarczy zatem, że policzymy całkę ∫
−∞∞e
−x2/2dx, a drugą dostaniemy
'gratis'.

Najpierw zauważamy, że
∫
−∞∞e
−x2/2dx = 2*∫
0∞e
−x2/2dx.
Przyjmijmy
J = ∫
0∞e
−x2/2dx
Mamy
J
2 = ∫
0∞e
−x2/2dx * ∫
0∞e
−x2/2dx
Dokonując zmiany oznaczeń w prawej całce otrzymujemy
J
2 = ∫
0∞e
−x2/2dx * ∫
0∞e
−y2/2dy
Co jest równoznaczne z całką podwójną
| | ⎧ | 0 ≤ x ≤ ∞ | |
| J2 = ∬D e−(x2+y2)/2 dxdy, D: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 ≤ y ≤ ∞ | |
Dokonujemy przejścia na współrzędne biegunowe
| | ⎧ | 0 ≤ r ≤ ∞ | |
| J2 = ∬G e−r2/2 rdrdφ, G: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 ≤ φ ≤ π/2 | |
Skąd mamy:
| | π | | π | | π | |
J2 = |
| ∫0∞ re−r2/2dr = |
| [−er2/2]0∞ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ponieważ e
−x2/2 > 0 dla każdego x, mamy:
Czyli
∫
−∞∞e
−x2/2dx =
√2π.
17 maj 16:51
lolak: Dziękuje bardzo za szczegółowe rozwiązanie

Teraz jest dla mnie zrozumiałe! O to chodzi!
Wielkie dzięki
17 maj 18:17