Trygonometria
Równina: Proszę o pomoc

Określ zb.wart. i naszkicuj wykres funkcji f: D→R, jeżeli:
i) D=<π;π>\{
−π2;
π2},
f(x)=cosx*
√1+tg2x
Wytłumaczcie, jak dojść do tego, żeby łatwo było narysować
17 maj 13:05
Równina: Proszę
17 maj 13:21
Bogdan:
| | cos2x | | sin2x | | 1 | |
a = 1 + tg2x = |
| + |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
w mianowniku jest cos
2x
17 maj 13:28
Równina: Ok, mam jeszcze pytanie:
najpierw rysuje cosx, później obliczam z |cosx| pierwszy i drugi przypadek i rysuje, tak?
17 maj 13:30
Bogdan:
Nie potrzeba rysować wykresu y = cosx, trzeba jednak wiedzieć, że:
| | π | | π | |
cosx < 0 dla x ∊ <−π, − |
| )∪( |
| ), π> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cosx > 0 dla x ∊ (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 13:34
Równina: Ok, dzięki
17 maj 13:51
Bogdan:
| | π | | π | |
f(x) = −1 dla x∊<−π, − |
| )∪( |
| , π> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x) = 1 dla x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Podaj zbiór wartości funkcji f(x)
17 maj 13:52
Równina: Zb.wart.=<−1;1)
17 maj 14:03
Równina: tak?
17 maj 14:05
Bogdan:
Nie
17 maj 14:08
asdf: | | cos0 | |
równina, ile jest |
| ? |
| | |cos0| | |
17 maj 14:08
Bogdan:
dokończ zapis ZWf: y∊...
17 maj 14:09
Równina: asdf: 0
Zw:= −1
17 maj 14:24
Równina: asdf: 1
17 maj 14:29
Bogdan:
źle,
17 maj 14:30
asdf: podpowiem:
| cos(π) | | −1 | | −1 | |
| = |
| = |
| = −1 |
| |cos(π) | | |−1| | | 1 | |
| cos(0) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = 1 |
| |cos(0) | | |1| | | 1 | |
więc?..juz masz prawie gotowca
17 maj 14:34
asdf: −1 i 1 nie są granicami tylko wartościami, ktore ograniczają tą funkcję. Trzeba zwrócić uwagę
na nawiasy.
17 maj 14:35
Równina: zb.wart.=<1>suma (1)
nie wiem
17 maj 14:38
asdf: co ty kombinujesz?

odp: <−1;1>
17 maj 14:40
Równina: napisałam wcześniej <−1;1)
tylko dlaczego dla calej 1, jak są zbiory otwarte
17 maj 14:43
Równina: utrudniam sobie życie
17 maj 14:43
asdf: jakie otwarte?! przeciez to chodzi o zbior argumentow ktore wykluczasz, a funkcja przyjmuje
wartość:
| | π | | π | |
y = 1 dla x∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
y = −1 dla x ∊<π;− |
| ) ∪ ( |
| ;π> |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 14:49
asdf: po 2) nie ma takiego czegos ja zbior otwarty − a przynajmniej na razie wiedza o tych zbiorach
jest Ci nie potrzebna..to PRZEDZIAŁ JEST OTWARTY ALBO DOMKNIĘTY
17 maj 14:51
Bogdan:
Ciągle nikt nie podał zbioru wartości funkcji w postaci ZW = ..., względnie ZW: y∊...
17 maj 14:53
asdf: oj Bogdan...czepiasz sie
17 maj 14:54
Bogdan:
Nie czepiam się, należy poprawnie zapisać ZW = ... albo chociaż y∊...
17 maj 14:55
Równina: Dobrze, już rozumiem o co chodzi

Dziekuję bardzo za tłumaczenie
17 maj 14:55
Bogdan:
Dobrze, że dziękujesz, podaj jednak zbiór wartości funkcji, chyba, że nie potrafisz, to Ci
podam
17 maj 14:57
Równina: Zw=<−1;1>
17 maj 14:58
Równina: tak ja asdf pisał
17 maj 14:58
asdf: przeciez napisalem w 14:49
17 maj 14:58
asdf: @rownina
nie <−1;1> tylko to co z 14:49
ZWF = {−1,1} (zbior dwuelementowy)
17 maj 14:59
Bogdan:
To jest Równina zła odpowiedź,
17 maj 15:00
Bogdan:
O, teraz
asdf podał poprawnie
17 maj 15:00
Równina: co ty kombinujesz? odp: <−1;1>
a to do czego było
17 maj 15:01
Bogdan:
Zbiór <−1, 1> nie jest zbiorem wartości omawianej funkcji
17 maj 15:02
Równina: ok
17 maj 15:07
pigor: ..., no to jeszcze ja podsumuję 1−sze zadanie np. tak :
y= cos2x√1+tg2x ⇒ y
2=cos
2x*(1+tg
2x) ⇔ y
2= cos
2x+sin
2x ⇔ y
2=1 ⇔
⇔ |y|=1 ⇔ y=−1 lub y=1 ⇒
y∊{1,−1} − szukany
zbiór wartości funkcji f ,
a z określoności y=tgx wykres funkcji f "wygląda" na <−π ; π>
tak
{ 1 tam gdzie cosx >0 ;
f(x)= { nie istnieje dla cosx=0 ⇔ x=
12π . ...

{−1 tam gdzie cosx<0 ;
17 maj 16:16