Liczby algebraiczne
qwerty: Określić, czy podana liczba a generuje wskazane rozszerzenie ciała R
a=π+3, R(π)
R(π)={a+bπ: a,b∊R}
a+bπ=(a−3b)+b(π+3) więc generuje
Czy to w taki sposób będzie? Bardzo proszę o pomoc
17 maj 12:45
Patronus: ale π należy do R, więc chyba nie generuje rozszerzenia?
17 maj 12:54
qwerty: Całe polecenie zadania jest trochę długie i nie chce mi się go przepisywać, ale ostatnie
zadanie brzmi "Dowieść, że w każdym przypadku odpowiedź jest prawdziwa" więc musi generować,
tylko dalej nie jestem pewna, czy to tak ma być
17 maj 13:04