trójk
dumka: ostatnie zadanie które mnie troche irytuje juz
miary kątów trójkąta prostokątnego ABC tworzą ciąg arytmetyczny. Promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt ma długość 8. Oblicz pole tego trójkąta
Pomóżcie

17 maj 12:32
wredulus_pospolitus:
skoro jest prostokątny to a
3 = 90

a
1+2r = 90
a
1 + a
1+r +a
1+2r = 180
układ równań
i wychodzi, że jest to trójkąt 30,60,90
jako że prostokątny, to przeciwprostokątna = 2*r
z trygonometrii masz pozostałe boki i liczysz pole
17 maj 12:36
wredulus_pospolitus:
oj oj oj ... to jest okrąg wpisany ... no to z wlasności (zapewne) sinusów korzystasz i masz
długości przyprostokątnych
17 maj 12:36
aniabb:

α+α+r+α+2r=180°
α+2r=90°
α=30°
17 maj 12:39
aniabb:

faktycznie to dwusieczna więc 60/2=30
zatem a=8+8
√3
Pole = a
2√3/2
17 maj 12:50
dumka: cos mi nie wychodzi nie zrozumiale wyjasnione mozesz jasniej
17 maj 12:50
aniabb: skoro kąty dają ciąg arytmetyczny to kazdy jest o stałe r większy
więc najmniejszy ma α następny α+r a następny α+2r i ten ostatni jest największy,
a skoro trójkąt prostokatny to ma 90°
17 maj 12:53