Stereometria − szklanka wody
Na stole stoi szklanka pelna wody, majaca ksztalt walca o promieniu podstawy 4 cm oraz
wysokosci 10 cm. Nachylamy szklanke o kat o mierze 30 stopni wzgledem stolu, w wyniku czego
czesc wody wylewa sie ze szklanki. Oblicz, ile wody pozostanie w szklance.
Vszklanki = 16πcm2 * 10 cm = 160πcm3 = 502,4cm3
| h | √3 | ||
= | |||
| 8 | 3 |
| 8√3 | ||
h= | ||
| 3 |
| 1 | 8√3 | 128√3 | ||||
Vwody,ktora sie wyleje = | π16cm2 * | = | πcm3 | |||
| 3 | 3 | 9 |
Czyli figura wygladajaca mniej−wiecej tak [przepraszam za toporne rysunki]?
Oblicz objętość walca o wysokości x,
połowa objetości Vx wylewa się a połowa zostaje. Powinno wyjść.
...