romb
dumka: W romb o długości przekątnych 10 i 18 wpisano prostokąt w ten sposób, że dłuższy bok
prostokąta jest równoległy do dłuższej przekątnej rombu, a wierzchołki prostokąta należą do
boków rombu. Wyznacz obwód prostokąt jeślio wiesz, że stosunek długości jego boków jest równy
1/5.
nie wiem jak to podzielić na części niw wychodzi te zadanie mnie przesladuje, bo kiedyś też
miałam to zadanie i nie wiedziałam jak to zrobic
17 maj 11:48
aniabb:

podobieństwo
Obwód 4•6x = ...
17 maj 12:08
dumka: wychodzi mi z twojego wzoru x =45/34 a powinno byc 45/17
17 maj 12:28
dumka: i skąd jest 6
17 maj 12:29
aniabb: bo moje x jest połową boku ...podzieliłam to na ćwiartki
17 maj 12:32
dumka: no tak ale w takim razie powiino byc 8 bo jest 8 ćwiartek


nie wiem jak mam to rozumiec
17 maj 12:34
dumka:
17 maj 12:52
aniabb: w jednej ćwiartce masz x+5x czyli 6x a ćwiartek są 4
17 maj 12:54
dumka: a ok już rozumiem chodź troche dzieki
17 maj 12:59
dumka: tylko czemu w odpowiedzi jest 45/17 a mi wyszło z twoich obliczen 45/34
17 maj 12:59
Bogdan:
| | 18 | | 5 | |
Z podobieństwa trójkątów ACD i EFD: |
| = |
| ⇒ 25k = 90 − 9k |
| | 5k | | | |
Obwód L = 12k
17 maj 13:08
aniabb: bo 45/17 to jest długość boku prostokąta
a u mnie x jest połową boku czyli 45/34
kwestia przyjętych oznaczeń
17 maj 13:09