trapez
dumka: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB CD. Przekątne trapezu przecinają sie pod
kątem prostym i dzielą się w stosunku 1:3.Wysokośc trapezu jest równa 12. Oblicz pole tego
trapezu.
liczyłam ,liczyłam i nic mi nie wychodzi > kto wie to proszę o rysunek i pomoc
17 maj 11:41
aniabb:

h=3 3h=9
a=2h=6
b=3a=18
P=(6+18)•12/2=144
17 maj 11:59
dumka: a skąd masz 9 i skąd wiadomo że h = 3
17 maj 12:21
dumka:
17 maj 12:34
dumka:
17 maj 12:52
aniabb: bo h+3h=12
17 maj 12:55
dumka: a ok spoko
17 maj 13:00
dumka: a czemu a=2h
17 maj 13:01
aniabb:

a teraz widać czemu
17 maj 13:08
Janek191:
Do dumki:
x + 3 h = 4 h = 12 ⇒ h = 3
a − długość przekątnej kwadratu o boku długości x, a h połowa tej dłogości, więc
a = 2 h = 2*3 = 6
17 maj 13:23
Piotr: Skąd wiadomo, że na trapezie na gorze wysokość w tym mniejszym trójkącie wynosi h a w wiekszym
3h?
17 maj 19:18
Piotr: 
Odświeżam
17 maj 19:26