Funkcja
bezendu:
Wyznacz wzór funkcji f:N→C określonej wzorem
| | n | |
gdy n jest liczbą parzystą (−1)n* |
| |
| | 2 | |
f(n)=
| | n+1 | |
gdy n jest liczbą nieparzystą (−1)n* |
| |
| | 2 | |
17 maj 11:28
aniabb: wyznacz wzór określony wzorem ...

czyli masz już wzór
17 maj 11:36
bezendu: Liczby całkowite ale z 0 czy bez 0 ?
17 maj 11:39
bezendu:
17 maj 11:57
aniabb: bez zera będzie bo masz taki ciąg
−1 , 1 , −2 , 2 , −3 , 3 , −4 , 4 , −5 , 5 .....
17 maj 12:02
bezendu: ok dziękuję
17 maj 12:08
Mila:
0 należy do liczb naturalnych i jest liczba parzystą
Zbiór wartości:{0,1,−1,2,−2,...}=C
17 maj 14:20
bezendu: Czyli odp to liczby całkowite
17 maj 14:22
bezendu: Polecenie jest wyznacz zbiór wartości
17 maj 14:25
bezendu: Nauczycielka w szkole mówiła, że jest bez 0
17 maj 14:28
asdf: przecież Mila juz Ci napisala, ze zero jest parzyste (inaczej mowiąc − nie zwraca reszty z
modulo 2)
17 maj 14:36
asdf: każda liczba posiada swój znak (wyjątek to zero), a najogólniejszym ich podzialem jest
parzystość i nieparzystość (zero tutaj jest uwzględnione).
Tutaj masz pokazaną funkcję signum(x), ktora posiada wartość 1 dla x >0, −1 dla x < 0, a 0 dla
x=0.
17 maj 14:39
17 maj 14:39
bezendu: Ok dzięki
17 maj 14:40
asdf: no to jak rozumiesz to narysuj funkcję y = −sign(x)
17 maj 14:42
bezendu:
17 maj 14:47