rónolwgłobok
dumka: Witajcie tu drugie zadanie z planimetrii równoległobok połowe zrobiła i utknęłam.
otóż:
Dany jest równoległobok ABCD o kącie 120 stopni, dłuższej przekątnej 18 o krótszym boku 8.
Wyznacz długość drugiego dłuższego boku równoległoboku. proszę namalujcie i żebym widziała czy
dobrze myśle chodzi mi o stopnie
17 maj 10:18
Kipic:

pewnie chodzi o tem kat α=120
I teraz tylko z twierdzenia sinusow np
i potem
β=180−(γ+α)
17 maj 10:30
Nienor:

x − szukanay bok
α=120
o
17 maj 10:31
Kipic: hehe bylem szybszy
17 maj 10:31
Nienor:
17 maj 10:32
PW: @Kipic: To już od razu z twierdzenia cosinusów, po co sobie zajmować głowę jakimś β, o
który nie pytali?
A co ma zrobić dziecko, które nie zna jeszcze twierdzeń sinusów i cosinusów?
17 maj 10:46
aniabb:

może zrobić Pitagorasa i związki miarowe w trójkącie równobocznym

(x+4)
2+(4
√3)
2=18
2
17 maj 10:53
PW: I pewnie o to rozwiązanie pytała dumka.
17 maj 10:56
dumka: tak fajne tylko, że nie wychodzi tak jak w odpowiedzi powinno być 2√69 −4 jeżeli chodzi o bok
AB a mi wychodzi 2√69 już w pierwiastku z delty tyle czyli x są inne troszkę, ale
17 maj 11:20
aniabb: a mi wyszło tak jak w odpowiedzi

wpisz obliczenia sprawdzimy
17 maj 11:26
dumka: delta wychodzi Δ=1104 więc pierwiastek z niego to 2√69 zatem x1 to −4−√69 oraz drugi x2 =
√69 +4
17 maj 11:35
aniabb: 1104 = 4*4*39
17 maj 11:37
dumka: to wychodzi 624 a nie 1104 przelic jeszcze raz
17 maj 11:42
aniabb: 1104=4•4•69
17 maj 11:46
dumka: a no teraz wychodzi to sprawdze jeszcze raz
17 maj 11:50
dumka: ok super
17 maj 12:17