trójkąt
dumka: Pomóżcie
Witajcie. Niby banalne a nie wiem czy dobrze myślę czy mogę z tego tójkąta zrobić trójkąt
prostokątny, bo wydaje mi sie , że nie a nie wiem jak mam obliczyć np. najpierw pole jak nie
mam wysokości.
Dany jest trójkąt o bokach 7,8,9. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
17 maj 09:53
Ajtek:
Jeżeli Δ jest prostokątny, to spełnia on twierdzenie Pitagorasa. Zatem sprawdź, czy jest to
prawda w tym przypadku.
| | abc | |
Promień policzysz ze wzorku: R= |
| , gdzie a, b, c długości boków Δ, zaś P to pole tego |
| | 4P | |
Δ.
Pole policz ze wzoru Herona.
17 maj 09:57
dumka: a jaki to wzór
17 maj 10:25
Nienor:

Jeżeli masz na myśli takie robienie trójkąta prostokątnego, to tak można. Wtedy
z tw. kosinusów:
| | 11 | |
64=49+81−126cosα ⇒ cosα= |
|
|
| | 21 | |
| | x | | 11 | | 77 | |
Czyli |
| = |
| ⇒ x= |
|
|
| | 7 | | 21 | | 21 | |
Można się kłócić, czy ze wzoru Herona to pójdzie szybciej, ale jak się go nie pamięta, to możńa
kombionować.
17 maj 10:26
Nienor: Wzór Herona:
| | a+b+c | |
Jeżeli p= |
| , to pole jest równe:
|
| | 2 | |
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
17 maj 10:28
dumka: ok dzieki wielkie jeżelo chodzi o przykład z cosinusami to niestety jest zły wynik ta metodą
iżej jest dobrze

17 maj 10:56