Proszę o pomoc w zadaniu
Batek: Pole trójkąta równoramiennego wynosi 16cm2. Oblicz miarę kąta pomiędzy ramionami tego
trójkąta, jeżeli jego ramie ma długość 5√2cm.
16 maj 23:24
Ajtek:

Δ równoramienny ⇒ a=b
P=0,5*a*b*sinα ⇒ wyliczysz sinα
Z jedynki trygonometrycznej policzysz cosα.
16 maj 23:47
Mila:

P
Δ=16 cm
2
b=5
√2
25*2sinγ=32
16 maj 23:48
Ajtek:
Cholera, nie ma jak doczytać zadanie do końca

.
16 maj 23:49
Bartek: Dzięki nie wiedziałem że jest taki wzór na pole trójkąta równoramiennego.
16 maj 23:49
Mila: To jest wzór dla dowolnego trójkąta.
| | 1 | |
PΔ= |
| a*b *sinA, kąt A − kąt między bokami a i b. |
| | 2 | |
16 maj 23:52