Funkcja
bezendu:
Funkcja f każdej liczbie całkowitej dodatniej przyporządkowuje liczbę jej dzielników
naturalnych
a) jaką własność mają te liczby n, dla których f(n) jest liczbą nieparzystą ?
16 maj 23:13
ICSP: są to kwadraty liczby naturalnej
16 maj 23:14
ICSP: liczb*
16 maj 23:17
bezendu:
f(3)=2
f(5)=2
f(9)=3
......
Mógłbyś jeszcze podpowiedzieć bo nie widzę jeszcze tego..
16 maj 23:20
Eta:
9=32 liczba dzielników (2+1)=3
225= 152= 32*52 liczba dzielników (2+1)*(2+1)= 9
16 maj 23:25
bezendu:
a dla 5 jak by to wyglądało ?
16 maj 23:27
Eta:
625=54 liczba dzielników (4+1)=5
16 maj 23:30
Mila:
36=9*4=32*22
liczba dzielników 3*3=9
100=22*52
liczba dzielników:
3*3=9
400=22*2*2*52=24*52
liczba dzielników
5*3=15
Wyciągaj wnioski i uogólnij zapisy.
16 maj 23:33
bezendu:
n to kwadrat liczb całkowitych ?
16 maj 23:36
bezendu: OK, już zrozumiałe

dziękuje i Dobranoc
16 maj 23:39