Zbadać różniczkowalnosć
kamilos: Zbadać różniczkowalność funkcji
| | 1 | |
f(x,y)= (x2+y2)sin( |
| dla (x,y)=/=0 |
| | x2+y2 | |
0 dla (x,y)=0
16 maj 22:24
kamilos: w P(0,0)
16 maj 22:25
kamilos: Odświeżam.
16 maj 23:09
ICSP: a jaki jest warunek na różniczkowalność funkcji dwóch zmiennych w danym pkt ?
16 maj 23:13
kamilos: Nie mam pojęcia, od rana siedzę nad matmą, mózg mi się już lasuje... Chciałbym wiedzieć jak to
rozwiązać.
16 maj 23:20
ICSP: No to zajrzyj do wykładów. Tam jest bardzo dużo interesujących rzeczy.
Funkcja będzie różniczkowalna gdy :
| | | | df | | df | | f(p+h) − f(p) − |
| (p) * h1 − |
| (p) * h2 | | | dx | | dy | |
| |
lim |
| = 0 |
| | √h12 + h22 | |
h
1 −> 0
h
2 −>0
gdzie p − punkt w którym badamy różniczkowalność, h(h
1;h
2)
| | df | | df | |
oraz |
| , |
| sa to pochodne cząstkowe w pkt p |
| | dx | | dy | |
Wystarczy ze policzysz wszystko i podstawisz do tego wzoru a powinno wyjść.
16 maj 23:24