Ile jest liczba naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3?
kamczatka: Ile jest liczba naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3?
Moje rozwiązanie:
najmniejsza liczba podzielna przez 3 − 102
największa − 999
999−99=900:3=300 liczb
Dałem 99 dlatego że jest niższą liczbą od 102 która się dzieli przez 3. Może tak być czy trzeba
ciągiem arytmetycznym to obliczać ?
16 maj 21:59
Ajtek:
Najbezpieczniej z arytmetycznego.
16 maj 22:01
kamczatka: A takie coś uznają na maturze?
16 maj 22:04
bezendu:
a1=102
a2=105
an=999
102+(n−1)*3=999
102+3n−3=999
3n+99=999
3n=900
n=300
16 maj 22:04
use: moze byc tylko 99 nie dajesz dlatego ze jest mniejsze od 102 tylko dlatego ze 99 to sa
wszystkie liczby od 1 do 99 a pozniej mamy juz liczby trzycyfrowe czyli jak masz liczby do 999
i tych liczb jest 999 to odejmujemy 99 i wtedy mamy 900 liczb TRZYCYFROWYCH


i teraz jak
to podzielisz przez 3 to masz wlasnie tyle liczb ile jest podzielnych przez 3 , tutaj akurat
nie masz reszty zastanow sie co bedzie gdybys otrzymal reszte
16 maj 22:05
Ajtek:
Nie wiem, dlatego najbezpieczniej jest c. arytmetycznym to robić

.
16 maj 22:05
use: @Ajtek no tak ale co do pewnosci to wiesz jak to jest , jak ktos nie bardzo rouzmie ciagi to
zle podstawi i jak to mówia po ptokach , tutaj przynajmniej masz peweny wynik takie moje
zdanie
16 maj 22:07
bezendu:
To jest typowe zadanie z ciągu arytmetycznego, zawsze jak masz takie coś to powinna Ci się
lampka zapalić−ciąg arytmetyczny
16 maj 22:08
kamczatka: Reszta nie da rady wyjść. Daj przykład.
16 maj 22:08
kamczatka: Ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez 5? To takie zadanie też na ciągi robić ?
16 maj 22:09
use: liczby trzycyfrowe podzielne przez 7
16 maj 22:09
use: znaczy wiesz jak masz liczby trzycyfrowe podzielne przez 7 to jak zrobisz 900:7=128,57 w
przyblizeniu, wiec generalnie mysle ze to nie jest tez jakis wielki problem

ale tak jak
mowią koledzy wyzej zawsze mozesz zastosowac ciągi
16 maj 22:10
bezendu:
a1=5
a2=10
an=95
r=5
5+(n−1)*5=95
5+5n−5=95
5n=95
n=19
czyli jest 19 liczb dwucyfrowych podzielnych przez 5
16 maj 22:12
Ajtek:
@
use po to się uczymy, żeby umieć. W tym przypadku wyszło. A nie zawsze musi być "tak
prosto i łatwo". Od nadmiaru wiedzy jeszcze nikt nie umarł

.
16 maj 22:13
use: 99:5=19.8 czyli 19 liczb ...
16 maj 22:13
kamczatka: 18 jest takich liczb gdzieś błąd zrobiłeś
16 maj 22:13
Ajtek:
kamczatka jest ich 19. Upraszczanie nie popłaca.
16 maj 22:15
bezendu:
teraz zadanie od @use
a1=105
a2=112
an=994
105+(n−1)*7=994
105+7n−7=994
7n+98=994
7n=896
n=128
16 maj 22:15
use: aha bo mamy liczb dwucyfrowych czyli jest ich 90 wiec 90;5 =18
16 maj 22:15
kamczatka: a czemu nie 95 ? przecież 95 też się dzieli na 5
16 maj 22:17
bezendu: @use jakie 18 zobacz na moje rozwiązanie wynik to 19 już @Ajtek zwrócił Ci uwagę na wynik
16 maj 22:18
Ajtek:
Dwu cyfrowych jest 18, faktycznie
16 maj 22:18
use: @bezendu ale on pytal o liczby dwycyfrowe a ty jedziesz od 5
16 maj 22:21
use: @kamczatka to sobie policz od liczby 10 pozniej 15 , 20,25 ... do 95 ile tych liczb jest
16 maj 22:22
use: a dałem 90;5 bo liczb dwucyfrowych od 10 do 99 jest 90 ( 10 to pierwsza liczba 11 druga 12
trzecia itd az wkoncu 99 to dziewiecdziesiata liczba wiec jest ich 90 )
16 maj 22:23
bezendu: a fakt dobra zwracam honor
16 maj 22:24